Zalm

Familie

De wilde zalm legt soms tot meer dan 3.000 km af om zich voort te planten in de Noord-Amerikaanse en Europese rivieren. De hele paaitijd duurt zowat 2 weken waarbij tot 25 duizend eieren per wijfje worden afgelegd. De jonge zalmpjes worden geboren in de bovenloop van de rivieren (zoet water) en zwemmen na een aantal jaren stroomopwaarts naar zee (zout water). Daar groeien ze zeer snel. Na enkele jaren begint deze cyclus opnieuw. Gemiddeld is zalm 65 cm (3 à 4 kg) lang, maar ook zalm van 8 kg is te koop.

Vangstgebied & Aanvoer

De echte wilde zalm komt nog voor langs de Atlantische kusten, nabij Groenland en IJsland. In vroegere tijden kwam hij overal voor en kenmerkend was het aantal verschillende populaties (meer dan tweeduizend, elk met hun eigen karakteristieken). De Rijn was toen de grootste zalmrivier van Europa. Bij ons kon je vroeger ook in de Schelde en de Maas zalm aantreffen. Overbevissing en dalende voortplanting hebben de wilde stand tot een minimum gebracht zodat het merendeel van de zalm thans in de kooien van visboerderijen wordt gekweekt. De Europese hoofdproducenten hierbij zijn de Noren en de Schotten. Wij kiezen standaard voor de Noorse zalm. Uiteraard is er op bestelling ook Schotse zalmfilet verkrijgbaar.

Gastronomie

Bij de zalmsoorten maakt men voortaan verplicht onderscheid tussen de Atlantische zalm (Salmo salar) en de Pacific zalm (bepaalde Oncorhynchus spp.). De Atlantische zalm wordt bij ons vooral vers (in zijn geheel, in visfilets en in vismoten) en gerookt (al dan niet voorgesneden) verkocht. De Pacific zalm wordt vooral in blik of diepvries aangeboden. Vis & Versa biedt de Noorse zalm aan in de winkel.

Voedingswaarden

kcal222
eiwit18,4
vet16,5
© 2021 Vis&Versa - Alle rechten voorbehouden