Kabeljauw

Familie

Kabeljauw is een witte rondvis en behoort samen met de schelvis, de wijting, de pollak, de leng, de steenbolk en de koolvis tot de familie van de kabeljauwachtigen.

Vangstgebied & Aanvoer

Kabeljauw komt op de meeste plaatsen van het Noordelijk halfrond voor, tot in de Golf van Gascogne. Het kabeljauwbestand in de Noordzee staat al langer onder druk, en bereikte in 2006 een dieptepunt. Inmiddels zijn er hoopgevende signalen, de strenge visquota blijken stilaan hun vruchten af te werpen : het bestand verbetert gestaag. Waakzaamheid blijft echter geboden.

Gastronomie

Kabeljauw is een smaakvolle vis en bezit mooi helder wit visvlees. Kleine kabeljauw wordt soms in zijn geheel verkocht, meestal echter in visfilets of vismoten. Het visvlees is helder wit, bevat weinig graten en heeft een vaste structuur (naar de staart toe iets zachter). Je kan hem op alle mogelijke manieren bereiden : in de oven, gegrilld, gebakken, gepocheerd, in papilotte, gestoomd, … Kabeljauw is een ideale vissoort voor de eerste culinaire kennismaking met vis. Succes is verzekerd.

Voedingswaarden

kcal72
eiwit16,6
vet0,6
© 2021 Vis&Versa - Alle rechten voorbehouden