Roodbaarsfilet

/Roodbaarsfilet
Roodbaarsfilet2017-12-11T14:50:52+00:00

Verse roodbaarsfilet

De roodbaars behoort tot de schorpioenvissen en niet, zoals de naam laat vermoeden, tot de zeebaarzen. In vishandels soms te vinden als dorade, maar door de mogelijke verwarring met de in Frankrijk gekende daurade soorten (zeebrasem) is deze naam niet meer toegelaten.

Roodbaars is levendbarend en het wijfje kan zowat 350 000 levende larven ter wereld (ter zee) brengen. Het is een trage groeier. In de commerciële vangsten is de lengte tussen 35 en 55 cm gelegen. Uitzonderlijk kan soms één meter lengte bereikt worden. Hij voedt zich met haring en garnalen. Roodbaars leeft op grote diepte.

Hij woont hoofdzakelijk in Noordelijke (koude) gebieden en oceaan, bij de bodem. Bij ons uiterst zeldzaam. De vangsten (150 duizend ton) worden in hoofdzaak door de IJslandse en Russische vloot gemaakt.
Roodbaars heeft zeer vast en smakelijk wit vlees en komt vooral gebakken goed tot zijn recht. Extra smaakondersteuning zoals een marinade is zeker welkom – zeker voor bereiding op de barbecue. U kan roodbaars ook frituren, roken of stoven. Roodbaars bevat levertraan met veel vitamine A.
Energie: 380 kJ / 91kcal
Eiwitten: 18,2 g
Vetten: 2,0 g