Roggevleugels

/Roggevleugels
Roggevleugels2017-12-11T14:50:52+00:00

Verse roggevleugel 300 à 500 gr

Rogvleugel
De rog is zoals de haai een kraakbeenvis. Er bestaan wel 460 verschillende soorten roggen. In de Noordzee komen vooral de gevlekte rog, de stekelrog, de pijlstaartrog en de sterrog voor.

Stekelrog is de meest verkochte soort, deze rog is bruingrijs met donkere vlekken en stipjes, de buikzijde is lichter. Hij heeft stekels op de rug en de staart, en ook de buik is stekelig.

Ze kunnen maximaal tot een lengte van 90 cm doorgroeien. In de vismijn ligt de gemiddelde lengte rond de 60 cm.

Aan onze kusten zijn roggen nogal ongewoon. Het grootste gedeelte van het bestand leeft in de Britse kustwateren. Verder komen ze ook voor in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

De juiste omvang van het bestand is niet goed gekend. In de Belgische visserij bedraagt de aanvoer ongeveer 1500 ton en is een typische bijvangst in de tongvisserij. De meeste roggen die bij ons worden aangevoerd komen uit de Noordzee en de Golf van Biskaje.

Hele roggen zijn in de handel quasi onvindbaar, meestal worden enkel de gevilde vleugels aangeboden. Het is cruciaal dat rog vers wordt klaargemaakt, in het kraakbeen zit een stof die bij het verouderen ammoniak afgeeft. Zelfs invriezen is niet aanbevolen, tenzij gepocheerd samen met het pocheervocht. De kleur van vleugels moet lichtroze zijn en een stevige textuur hebben, hoe witter en slapper het visvlees, hoe ouder de vleugels.

Rog heeft een karaktervolle smaak die het best tot zijn recht komt in eenvoudige bereidingen. Rog kan je bakken of pocheren, een klassieker is rog met hazelnootboter en kappertjes.

Energie: 372 kJ / 85 kcal
Eiwitten: 20,7g
Vetten: 0,2g