Pladijsfilet zonder vel

/Pladijsfilet zonder vel
Pladijsfilet zonder vel2017-12-11T14:50:52+00:00

Verse pladijsfilet zonder vel

De pladijs behoort tot de orde der platvissen. Pladijs herken je gemakkelijk aan de bovenzijde die groen of groenachtig bruin van kleur is, met onregelmatig verspreide oranjerode vlekken. De onderzijde is daarentegen zuiver wit. Pladijs kan tot wel 1 meter lang worden, na een kleine drie jaar is de pladijs 30cm, bij ons worden er vooral exemplaren van 35 à 40cm aangeland.
ladijzen komen voornamelijk voor in het Noord-Atlantisch gebied van Groenland en Noorwegen in het noorden tot Marokko in het zuiden, met daarnaast ook populaties in de Witte Zee, de Baltische Zee en het westen van de Middellandse Zee. Voor de Vlaamse vissers zijn volgende vangstgebieden belangrijk: Noordzee, Oostelijk Engels Kanaal, Westelijk Engels Kanaal, Keltische Zee en Ierse Zee.

Pladijs is op Europese schaal zonder twijfel de belangrijkste platvis voor de visserij. Omdat pladijs zeer gevoelig is aan wijzigingen in omgevingscondities, worden de pladijsbestand en reeds lang gemonitord en zijn er beheersmaatregelen zoals vangstbeperking en quota van kracht.

Het hoofdaandeel van de Belgische aanvoer van pladijs komt uit gezonde bestanden (Noordzee en Ierse Zee).

In 2011 mochten de Vlaamse vissers 6.000 ton pladijs opvissen. Er gaat veel aandacht naar duurzamere visserijtechnieken. Zo verminderen netten met een grotere maaswijdte en sorteer-panelen de bijvangst van ondermaatse exemplaren.

Pladijs is een veelzijdige en dankbare vis in bereidingen. Het visvlees is fijn, stevig, mals en heeft een uitstekende smaak. Zowel gebakken, gepocheerd of gestoofd, in filets of uit één stuk, is pladijs een echte lekkernij. Pladijs laat zich bovendien heerlijk krokant bakken op het vel.
Energie: 355 kJ / 85 kcal
Eiwitten: 19g
Vetten: 1g